…heerlijk om iemand te hebben

Als zij-instromer werd ik, vanuit de opleiding, geacht gecoacht te worden. Ik moet zeggen, dat ik van tevoren niet had kunnen bedenken hoeveel steun ik tijdens mijn opleiding en werk zou hebben aan de mij toegewezen coaching van Hanneke von Meijenfeldt.

Bij mijn entree sprak de toenmalige directie van de Florisschool haar vertrouwen uit in mijn kunnen. Ik had immers in een ver verleden drie jaar ervaring opgedaan in het middelbaar onderwijs, had veel levenservaring (44 jaar, twee kinderen) en had mijn assessment met goed gevolg doorlopen.
Er was nog een vacature in groep 7/8.
Als ik na enkele maanden geen coaching had gekregen, weet ik niet of ik dat eerste jaar voldoende vertrouwen in mijzelf had gehouden om door te gaan.

Samen met “mijn” coach zijn we hard aan de slag gegaan om de competenties die nodig zijn om het vak van leerkracht met goed fatsoen te kunnen uitvoeren, binnen te halen.
Bijwonen van lessen op een regelmatige basis, evalueren, tips geven uit de praktijk, en ook de broodnodige supervisiegesprekken gaven mij de energie om de schouders er onder te blijven zetten.
Het was heerlijk om iemand te hebben met wie ik kon bespreken waar ik tegenaan liep en die oplossingen en tips aandroeg om mijn kwaliteiten te verbeteren. Ik heb “onder toezicht” verschillende werkvormen uitgeprobeerd. Een eye-opener!
Trouwens, enthousiaste complimenten ontvangen zo op z’n tijd krijg is ook zeer motiverend.

Na mij zijn nog enkele collega’s door Hanneke gecoached. Er worden nu intervisiebijeenkomsten georganiseerd, die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar ook voor de open manier waarop we op de Floris met elkaar omgaan. Kom maar op met je vragen, samen lossen we het op! Nu heb jij een probleem, morgen ben ik aan de beurt.

Ik gun het iedereen om eens een tijdje gecoached te worden. Je hebt niets te verliezen, er is slechts winst te behalen.

Annemarie Sipman
Docent Primair Onderwijs

willen
handelen
denken
voelen